Naast ongelimiteerde toegang zou de muziek ook afspeelbaar moeten zijn op een groot aantal verschillende mp3-spelers. Sony BMG ceo Rolf Schmidt-Holtz onthulde zijn plannen tegenover de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung, maar wilde nog geen releasedatum aan het project hangen, meldt Associated Press.

Hele muziekcatalogus

Volgens Schmidt-Holtz zou het voor de gebruikers het gemakkelijkst zijn wanneer er een flat-fee werd toegepast, waarbij een vast bedrag per maand wordt betaald tussen de 6 en 8 euro. Tegenover dit bedrag staat dan een ongelimiteerde toegang tot de gehele muziekbibliotheek van Sony BMG, zolang het abonnement loopt.

Schmidt-Holtz liet eveneens weten dat het bedrijf in gesprek is met andere grote muziekdistributeurs, maar wilde niet zeggen welke precies. Ook is het volgens de topman mogelijk dat telecomproviders in het plan worden betrokken, zodat muziek gedownload kan worden via de mobiele telefoon (een gelijksoortige deal als Universal met Nokia heeft).

Niet onder de indruk

De plannen van Sony BMG klinken veelbelovend, maar volgens techsite Ars Technica is het nog maar de vraag of het project ooit echt van de grond komt. Reden hiervoor is dat de platenmaatschappij deals zou moeten sluiten met vrijwel alle ander grote platenmaatschappijen, om op gelijk niveau te komen met de reeds bestaande muziekservices. Om zich dan nog positief te onderscheiden, zal het bedrijf volgens Ars met een origineler plan moeten komen dan dit.

DRM-probleem

Daarnaast is er natuurlijk nog het vraagstuk DRM (Digital Rights Management). De uitspraak van Schmidt-Holtz, dat de muziek op een groot aantal verschillende mp3-spelers afspeelbaar zou moeten zijn, doet vermoeden dat er geen plannen zijn om DRM te gebruiken in de Sony BMG service. Echter, het feit dat de rechten op de muziek verlopen wanneer gebruiker z'n abonnement opzegt, staat hier lijnrecht tegenover omdat dit alleen maar mogelijk is met behulp van DRM.

Schmidt-Holtz heeft bevestigd dat de muziek inderdaad rechten zal hebben die verlopen, maar noemt daarbij geen oplossing voor het DRM-probleem. Op dit moment bestaat er namelijk nog geen universeel DRM-protocol dat zowel op de iPod van Apple werkt, als op andere muziekspelers.

'Alles mogelijk'

Volgens de CEO bevindt het project zich echter nog in een zeer vroeg stadium en is op dit punt nog alles mogelijk. Duidelijk is dat het bedrijf zich wel twee keer zal bedenken voordat het zonder goed marktonderzoek een dienst lanceert, nadat moederbedrijf Sony vorig jaar haar Sony Connect-dienst jammerlijk zag sneuvelen.