Corel, bekend van CorelDraw, WordPerfect en de recente overname van Paint Shop Pro, en elektronicaconcern en mediagrootmacht Sony, zijn een samenwerking aangegaan. Doel is het versterken van beider positie op de markt voor digitale foto- en videobewerking.

Vooral Adobe, dat juist ook gisteren nieuwe versies van Photoshop Elements en Premiere Elements introduceerde, lijkt het doelwit van de samenwerking. Ook Adobe wil zijn positie op de markt voor videobewerking versterken en voert daarbij als strategie het bundelen en deels ook integreren van de eigen producten voor het bewerken van foto en video. Anders dan Adobe bezit noch Sony noch Corel echter over eigen oplossingen voor zowel digitale foto- als video-bewerking. De samenwerking biedt uitkomst.

Nog dit jaar moet Visual Creation Studio en Visual Creation Studio Pro in de winkels liggen. De producten bundelen de nieuwste versie van Sony's Vegas Movie Studio (Pro) software voor het bewerken van digitale videobeelden, met Corel Paint Shop Pro X en Corel Photo Album 6 voor bewerken en beheren van digitale fotografie. In de Pro-versie ondersteunt de bundel zelfs DV en HDV video-formaten.

Beide bundels zullen tussen de 100 en 200 euro kosten. Het initiatief beperkt zich voorlopig tot de Verenigde Staten, stelt Corel.