De bedrijven willen de nieuwe standaard gaan verwerken in toekomstige camcorders. Dankzij avchd is het mogelijk om hd-materiaal op de huidige dvd's van 8 centimeter op te slaan.

Avchd gebruikt voor de compressie mpeg4 avc/h.264. Deze techniek is een stuk effici├źnter dan mpeg2 die nu gebruikt wordt voor conventionele dvd's. Hd-video heeft ongeveer vier keer zoveel opslagruimte nodig in vergelijking met standard definition. Een goed compressiesysteem is daarom essentieel.

Een woordvoerder van Sony stelt dat het bedrijf nog altijd heilig in Blu-Ray gelooft. De techniek is echter in de nabije toekomst niet te gebruiken in camcorders. Vandaar dat de Japanse elektronicafabrikant een eigen standaard in het leven heeft geroepen. Blu-Ray is te duur, verbruikt teveel energie en neemt nog teveel ruimte in om in een camcorder te verwerken.

Volgens de fabrikanten is het mogelijk om twintig minuten aan hd-content weg te schrijven op een standaard beschrijfbare dvd. Avchd-materiaal kan gewoon op de pc worden bekeken en bewerkt. Daar is wel additionele software voor nodig.

Waar avchd voor staat is vooralsnog onduidelijk.