De Japanse elektronicafabrikant kondigde zijn eerste muziekspeler met een harde schijf al eerder aan, maar nu is deze officieel op de markt gebracht. De Vaio Pocket VGF-AP1 markeert voor Sony een nieuw begin. In de jaren tachtig was Sony met zijn walkman nog oppermachtig op de markt voor draagbare muziekspelers.

In het nieuwe millennium is het Apple dat deze markt beheerst. Hoewel er meer muziekspelers met een harde schijf op de markt zijn, geldt de iPod als trendsettend.

Het antwoord van Sony heeft een harde schijf van 20 GB en een 2,2 inch kleurenscherm met een resolutie van 320 bij 256 pixels. Verder is de speler compatible met Sony's eigen ATRAC3-formaat, voorzien van drm. Bestanden in andere formaten – zoals mp3, wma of wav – kunnen met de bijgeleverde software worden omgezet.

Helemaal nieuw is een muziekspeler met een harde schijf overigens niet voor Sony. Onder de vlag van zijn merk Aiwa kwamen de Japanners eerder dit jaar al met een speler met een harde schijf.

Op het gebied van design is de iPod moeilijk te verslaan. Ook op het gebied van afmetingen en gewicht is dit blijkbaar het geval. De Vaio is zowel zwaarder als forser dan een vergelijkbare iPod met 20 GB. Het grote voordeel van de Vaio is wel dat deze twintig uur met zijn batterijen doet, tegen slechts acht uur bij de speler van Apple.

Vooralsnog is de muziekspeler van Sony alleen op de Japanse markt beschikbaar. Hier is deze vanaf juni te koop voor 53.000 yen, omgerekend zo'n 420 euro. De 20 GB iPod kost in Nederland 449 euro. Wanneer en of de Vaio ook in Nederland op de markt komt, is nog niet bekend.