Om met de deur in huis te vallen: aan het apparaat ligt het niet, maar de software maakt het gebruik ervan onmogelijk. Deze software, genaamd Connect, is de enige mogelijkheid om muziek op de mp3-speler te plaatsen. Voorheen leverde Sony de Sonicstage-software. Dit was zo'n slecht programma, dat de technologiefabrikant besloten heeft nieuwe software uit te brengen: Connect. Dit is echter nog erger dan Sonicstage.

Na een lange installatie blijken alle muziekbestanden direct te zijn gekoppeld aan de media-'speler'van Sony. Ongevraagd. Connect heeft minimaal drie minuten nodig om op te starten en verslikt zich duidelijk in een muziekcollectie van tientallen gigabytes. Na verloop van tijd bevriest de software. Reden is een tinyhttp-proces (om de mediagegevens bij te werken) dat alle systeembronnen opslokt. Even googlen laat zien dat dit niet alleen het geval was in deze review. Uiteindelijk is de muziek overgezet met behulp van een oude versie van Sonicstage(!). Tijd om het apparaat zelf te testen.

De speler heeft een mooi, duidelijk scherm. Het geluid is prima, maar wat zacht. Gelukkig is daar ook wel een hack voor te vinden. De bediening is daarentegen geen iPod-killer. Via wat onhandige omwegen krijg je alles voor elkaar, en zodra je dat eenmaal gewend bent is het een goede mp3-speler. Naast de gebruikelijke knoppen zijn er enkele features zoals Artist Link die pas goed werken wanneer alle id3-tags van een nummer consistent en volledig zijn ingevuld. Al met al een erg goed apparaat met een goede geluidskwaliteit. Inmiddels is het echter onmogelijk geworden er andere muziek op te zetten.

Na het SonicStage-avontuur verwijderen we de software en wagen we weer een poging met Connect. De mp3-speler zeurde namelijk om 'compliant software'. Connect wil echter niet meer automatisch updaten (zo lijkt het, althans) en handmatig een update via de Sony-site resulteert in een foutmelding. Gelukkig is de volle 20 gigabyte bij de eerste poging direct gevuld met muziek. Voor de gemiddelde thuisgebruiker is dit een tragedie.

iPod-killer

Samengevat is de Sony NW-A3000 een gemiste kans. Nu Sony eindelijk zijn mp3-fobie heeft overwonnen en dit populaire bestandsformaat naast zijn eigen Atrac-techniek duldt, had het bedrijf er meer uit kunnen halen. Een iPod-killer zou software zijn die muziek overbrengt en niet (ongevraagd) een lokale muziekdatabank probeert op te bouwen zoals Connect dat doet. Beter is natuurlijk helemaal geen extra software en gewoon de mogelijkheid om muziek via de Verkenner over te brengen (of via Nautilus ;-) ). Dat blijft immers het grootste nadeel van de iPod. De bediening van het apparaat kan middels een software-update worden verholpen, ook al blijft de clickwheel van Apple onovertroffen.

Sony kan de schade ongedaan maken door met goede software te komen, zonder poespas, die snel en intuïtief zijn taak doet. Getest door de managers die bij Sony verantwoordelijk zijn voor Connect. Update de firmware van de speler en we hebben een serieuze partij op de mp3-spelermarkt. Nu komt de NW-A3000, en met name Connect, over als een haastklus en zal dit het imago van Sony schaden. Zonde, want potentieel is de NW-A3000 een erg goede mp3-speler, voornamelijk dankzij zijn uiterlijk en geluidskwaliteit.

Meer gear? Surf naar Gadget.nl