De Volkskrant meldt vandaag dat Sony de beveiligde audio CD's deze herfst op handen wil brengen. Volgens Jan-Willem Volbeda – marketing manager van Sony Music Media – is deze berichtgeving echter nogal voorbarig. "Eerst moeten de tests worden afgerond. Dat zal eind augustus, begin september zijn. Pas daarna denken we aan een introductie."

Ook de berichtgeving over het feit dat de nieuwe schijfjes niet meer door de CD-ROM-drive van de computer kunnen worden gelezen, wijst Volbeda naar het rijk der fabelen. "Natuurlijk kunnen beveiligde schijfjes nog steeds op de PC worden afgespeeld, ze kunnen alleen niet meer worden gekopieerd, als het goed is."

Met welk in kopieerbeveiliging gespecialiseerd bedrijf Sony in zee gaat, kan Volbeda niet zeggen.

De platenindustrie maakt zich grote zorgen over de vlucht die het kopiëren van CD's heeft genomen. Pogingen een halt te roepen aan vlijtig kopiërende hobbyisten – vooral scholieren en studenten laten zich hierbij gelden – zijn echter steevast op een mislukking uitgelopen.

Via ronkende persberichten werd melding gemaakt dat de nieuwste CD van Herman Brood of Marco Borsato onmogelijk te dupliceren zou zijn. Niets bleek minder waar. Binnen enkele uren stond een omzeiling al op internet. De beveiliging bleek dus weinig voor te stellen. De bescherming van Sony moet beter zijn, al heeft Volbeda niet de illusie dat het systeem voor altijd waterdicht zal zijn. "Het is slechts een volgende stap."

In andere gevallen bleek de toegevoegde code te sterk. Zo moest platenlabel BMG Duitsland een experiment afblazen nadat bleek dat legaal aangeschafte schijfjes geen sjoege gaven in CD-spelers in de auto. De uitgebreide tests van Sony moeten dergelijke missers voorkomen. Ook mag de bescherming niet ten koste gaan van de geluidskwaliteit, benadrukt Volbeda.