Op de Ceatec elektronicabeurs komen drommen bezoekers af op het dunne scherm, waarvoor gebruik is gemaakt van organic light emitting diode (oled)-technologie.

Veelbesproken apparaat

De getoonde tv is 0,9 millimeter dik en gebaseerd op een eerder gedemonstreerd prototype van 3 millimeter dikte. Oled is een opkomende technologie waarbij geen achtergrondverlichting (backlight) benodigd is. Hierdoor kunnen er nog lichtere en dunnere toestellen worden gebouwd dan met de liquid crystal display (lcd)-technologie. Daarnaast verbruiken oled-toestellen minder stroom, kunnen ze snelle beelden beter doorgeven en leveren ze een goede kleurkwaliteit.

Sony's eerste oled-tv, de XEL-1, werd vorig jaar gepresenteerd tijdens Ceatec 2007. Vanwege de heldere, levendige kleuren en de dikte van slechts 3 millimeter werd het een veelbesproken apparaat. De eerste oled-tv was 11 inch groot. Daarnaast presenteert Sony een prototype van 27 inch.

Productieproblemen

Sony ondervindt nog steeds problemen bij de productie van de grotere schermen, dus het is nog onduidelijk wanneer de grotere versie kan worden geleverd. Evenmin is bekend wanneer de 0,9 millimeter-versie van het 11 inch-scherm op de markt zal komen.

Zie ook het video-item over de presentatie van de ultradunne OLED-tv.