Het aantal van 8.000 werknemers betekent dat Sony ongeveer vijf procent van het totale werknemersbestand schrapt. Wereldwijd heeft het bedrijf rond de 186.000 werknemers in dienst. Eind maart 2010 moeten de werknemers op straat staan. In totaal willen de Japanners volgens persbureau Reuters 100 miljard yen besparen, omgerekend 840 miljoen euro. Het massaontslag is tot nu toe het grootste van een Aziatisch bedrijf tijdens de financiële crisis.

Niet echt schokkend

Volgens een woordvoeder van Sony Nederland valt de ontslagronde wel mee. "Ik vind het niet echt schokkend. Het gaat om de elektronicadivisie en een paar outsourcers. Bij de elektronicadivisie werken 150.000 man, en daar raakt 4 procent maar zijn baan kwijt. En bij Sony Nederland werken 160 man, dus we verwachten niet veel wijzigingen hier."

Naast het wijzigingen van het aantal werknemers wil het bedrijf ook de hoeveelheid fabrieken in Europa en de rest van de wereld verminderen. Zo wordt een fabriek in Slowakije waar lcd-televisies geproduceerd worden niet verder uitgebreid en een vestiging in Frankrijk waar magneetband en ander opnamemateriaal wordt geproduceerd moet sluiten. Tien procent van de 57 fabrieken moet aan het begin van 2010 stoppen met de productie.

Het aandeel van Sony daalde in vergelijking met het beginpunt van dit jaar met zeventig procent. Een aandeel is nu ongeveer 15 euro waard, de laagste stand sinds dertien jaar. In oktober gaf Sony al aan dat de winst tegen zou vallen. Daardoor zakte het aandeel van het bedrijf naar 16,60 euro. De daling zette door wegens de financiële crisis en concurrentie van partijen zoals Panasonic.