Het nieuwe DRM-systeem (Digital Rights Management), OpenMG X, stelt Sony in staat om video- en muziekbestanden te voorzien van een beveiliging waardoor het bedrijf kan bepalen hoe vaak een cd, dvd of bestand mag worden afgespeeld en over welke tijdspanne de inhoud te beluisteren of te bekijken is. Soortgelijke managementsystemen zijn al te vinden in verschillende softwarematige mediaspelers. Hiermee is het mogelijk om te bepalen hoe vaak een bestand wordt afgespeeld op de computer en of een bestand gekopieerd kan worden. Nieuw aan Sony's systeem is dat nu ook apparaten zoals (spel)computers, draagbare mediaspelers en mobiele telefoons moeten voorzien worden van een module die het onmogelijk moet maken om beveiligde content te kopiëren. De module verstuurt de gegevens naar de houder van de auteursrechten die waakt over hoe vaak het medium is beluisterd, bekeken of gekopieerd.

Magiqlip Mediaspeler

Sony heeft de OpenMG X techniek al toegepast in zijn Magiqlip mediaspeler voor Windows. Gebruikers kunnen beveiligde bestanden downloaden waarna, tegen betaling, de bestanden kunnen worden afgespeeld. Een server beheert hoe vaak een gebruiker het bestand afspeelt en of het bestand mag worden gekopieerd. De muziekdienst Pressplay, het initiatief van Sony, overweegt overigens het nieuwe DRM-systeem te gebruiken voor zijn dienst. Nu maakt Pressplay nog gebruik van andere DRM-technologieën.

Teller

Sony kan de bestanden vooraf voorzien van een `teller'. Elke keer als een bestand wordt gekopieerd of afgespeeld zal dit geregistreerd worden. Op het moment dat de teller op nul komt te staan kan het bestand ofwel niet meer worden afgespeeld of niet meer gekopieerd worden. Dit is vooraf door de uitgever in te stellen. Een soort gelijk systeem bestaat al met het Serial Copy Management System. Dit SCMS systeem wordt al jaren toegepast op cd's, md's, dcc's, datopnamen en zelfs op digitale bestanden. Met dit systeem kan bij een zogenaamde één op één kopie de kopie niet meer verder worden gekopieerd. Althans, niet meer in de digitale vorm. Het nieuwe OpenMG X systeem gaat een stap verder door de fabrikant nu de mogelijkheid te bieden ook de tijdspanne waarbinnen een nummer mag worden afgespeeld, het aantal keer dat een nummer mag worden afgespeeld en of het nummer mag worden gekopieerd te bepalen. Natuurlijk is het ook mogelijk om deze waarden op `oneindig' in te stellen. Een gekochte cd zal waarschijnlijk niet voorzien worden van een limiet op het aantal keer dat de cd mag worden afgespeeld. Update, 12:20 uur: Er is nieuwe informatie toegevoegd over de werking van het SCMS- en OpenMG X-systeem