De slechts 39 millimeter kleine suiker-accu gebruikt enzymen om suiker om te zetten in elektriciteit. Testexemplaren van de batterij leveren 50 milliwatt (mW) aan vermogen. Met vier van dergelijke batterijen is er voldoende energie om een Mp3 speler te voeden, zo stelt Sony.

De onderzoekers van Sony hebben de resultaten van hun onderzoek woensdag toegelicht op een jaarlijkse bijeenkomst van de American Chemical Society. Er is ook een Youtube-filmpje van de biobatterij.

Eerder dit jaar hebben ook Amerikaanse onderzoekers van St. Louis University een accu ontwikkeld die zijn brandstof haalt uit suikerhoudende producten. De accu zou drie tot vier keer langer meegaan dan conventionele lithium-ion batterijen en is volledig biologisch afbreekbaar.

Toch zal het nog wel even duren voordat dit soort batterijen commercieel toegepast worden, bijvoorbeeld in notebooks. Ook de toepassing van brandstofcellen in notebooks verloopt ook nog erg moeizaam. Volgens onderzoekers is er nog altijd geen ideale combinatie van gewicht, formaat, gebruiksduur en veiligheid gevonden.