De Japanse elektronicagigant wordt weer geplaagd door het oververhittingsspook. 438.000 eigenaren van Vaio laptops terug uit de TZ-serie lopen potentieel brandwondengevaar. Het gaat om de typen TZ100, TZ200, TZ300 en TZ2000 die tussen mei 2007 en juli 2008 zijn gefabriceerd. Door ondeugdelijk geplaatste interne bedrading dichtbij de scharnier kan kortsluiting en oververhitting ontstaan.

Volgens Sony zijn een beperkt aantal klachten binnengekomen over het euvel en 'enkele gebruikers' zouden er lichte brandwonden aan hebben overgehouden. Het bedrijf haalt de laptops echter niet terug, maar roept Vaio-TZ klanten zich te melden voor een gratis inspectie van hun laptop.

"Sony heeft wereldwijd geen enkele notebook teruggeroepen. Sony roept geen notebooks terug, maar biedt consumenten de kans de notebooks uit de TZ serie kosteloos te laten inspecteren," aldus een woordvoerder van Sony. Eigenaren van Vaio TZ kunnen op de site terecht voor instructies.

Batterijentrauma

In 2006 waren de batterijen van Sony, die zitten in veel laptops van andere fabrikanten zoals Lenovo, Toshiba, Apple en Acer, langdurig negatief in het nieuws vanwege oververhittings en zelfs explosiegevaar. In totaal haalde Sony toen bijna 10 miljoen batterijen terug.

Een analist stelt tegenover Reuters dat de zaak niet alleen lijkt op de langdurige ramp met de hete batterijen, maar ook opnieuw de batterijdivisie van Sony kan schaden. "Als het gaat over betrouwbaarheid en de traagheid van actie, lijkt deze zaak op de terughaalactie van de lithium batterijen. Je kunt je afvragen of Sony het wel bolwerkt als beide divisies [laptops en batterijen, red] groeien."

De nieuwe oververhittingskwestie stemde ook beleggers niet blij: de koers van Sony duikelde in korte tijd met vier procent en staat nu op het laagste punt sinds drie jaar.