Eerder deze week ontstond rumoer omdat Sony had besloten om consumenten 50 dollar in rekening te brengen, wanneer zij een pc wilden hebben die volledig vrij was van zogenoemde crapware, meldt Ars Technica.

Crapware is de term die wordt gebruikt door de grote hoeveelheid software van derden die een gebruiker doorgaans aantreft na de aanschaf van een nieuwe pc. Voorbeelden van dit soort software zijn programma's van internetproviders, anti-virussoftware die na 60 dagen stopt met fiunctioneren, extra mediaspelers en softwaremanagers. De programma's zijn in veel gevallen onnodig, irritant en veroorzaken in enkele gevallen zelfs problemen met het systeem.

Financiële redenen

Tijdens de Consumer Electronics Show in 2007, liet Michael Dell weten dat de reden van het bestaan van crapware een puur financiële is. Volgens de Dell-topman levert de aanwezigheid van dit soort software de computerfabrikant 60 dollar extra per machine op.

Aangezien de marges binnen de computerindustrie flinterdun zijn, is het niet verwonderlijk dat computerfabrikanten happig zijn op de installatie van dit soort software.

Fresh Start

Tech blog Engadget liet eerder deze week op haar site weten dat Sony het plan had opgevat om gebruikers een 'Fresh Start' optie aan te bieden voor 50 dollar.

In ruil voor de bijdrage zou de pc dan zonder crapware worden afgeleverd. Een enorme stroom aan negatieve reacties was het gevolg. Of zoals gebruiker 'soul eraser' het stelt: "Begrijp ik nu goed dat ze je vijftig dollar laten dokken om software te verwijderen in plaats van iets toe te voegen? Wat voor zieke omgekeerde wereld is dit?"

Snel teruggedraaid

Sony reageerde razendsnel door te laten weten dat de plannen voor de financiële bijdrage voor Fresh Start onmiddellijk zijn afgeschaft. Een woordvoerder vertelt dat er voor Fresh Start geen geld in rekening gebracht zal worden, maar dat de optie niet beschikbaar zal zijn voor alle computers die bij Sony besteld worden.

Naar verluidt zal Sony de crapware-vrije systemen alleen aanbieden op extra dure systemen, zoals de systemen waar Windows Vista Business Edition op draait.