De muziektak van de elektronicafabrikant was in diverse rechtszaken verwikkeld omtrent het stiekem verschepen van een rootkit op audio-cd's. Sony kreeg vorig jaar harde klappen toen bekend werd dat het bedrijf stiekem software leverde op cd's. Deze programmatuur installeert zich automatisch zonder dat de consument dat doorheeft. Noodoplossingen om deze software te verwijderden zorgden voor nieuwe lekken op de pc.

Naar schatting heeft Sony BMG 15 miljoen audio-cd's met een rootkit verkocht. In Californië en Texas werden er rechtszaken in gang gezet om slachtoffers te compenseren voor geleden schade. Naast de geldboete, kunnen consumenten die deelnamen aan de civiele procedure aanspraak maken op maximaal 175 dollar om de pc te kunnen laten repareren. Tevens moet Sony eventuele software die het de komende vijf jaar op audio-cd's meelevert laten testen door een derde partij.

Vooralsnog is Sony niet meer van plan dergelijke software op audio-cd's te plaatsen. Indien het bedrijf er toch voor kiest, dan is het verplicht een duidelijke waarschuwing op de verpakking te tonen. 'Dat is essentieel', stelt Corynne McSherry van de digitale burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation. 'Het rootkit-fiasco is veroorzaakt doordat consumenten niet wisten dat er software geïnstalleerd werd op hun pc's.'

De complete gang van zaken rond de rootkit(s) van Sony is terug te vinden in het dossier Sony's rootkit.