Met het opbreken van dit samenwerkingsverband met het in Silicon Valley gevestigde Candescent Technologies komt de totaalstand van op de klippen gelopen samenwerkingsverbanden van Sony bij de ontwikkeling van nieuwe type monitoren op twee. Eerder mislukte al een soortgelijke samenwerking tussen Sony, Philips en Sharp. De twee bedrijven hebben bijna drie jaar lang gewerkt aan de ontwikkeling van Field Emission Displays (FED). De samenwerking heeft geen consumentenproduct opgeleverd. Sony gaat wel in eigen beheer verder met de ontwikkeling van de nieuwe schermen. Een woordvoerder van Sony sluit niet uit dat in de toekomst alsnog FED-monitoren en –televisies op de markt gebracht zullen worden.

CRT

De kwaliteit van dit soort schermen komt in grote lijnen overeen met de nu gangbare CRT-monitoren. Grote voordelen van een FED-scherm is dat het beeld onder een zeer grote hoek bekeken kan worden en dat de monitor extreme temperatuursverschillen kan doorstaan. FED-schermen hebben wat de technische opbouw betreft veel weg van de gangbare CRT-schermen maar ze zijn een stuk dunner. Net als bij een gewone monitor wordt gebruik gemaakt van een met fosfor bedekte glasplaat waar een luchtledige ruimte achter zit. Maar in plaats van dat drie elektronenkanonnen het totale beeldoppervlak bedienen, maken FED-schermen simpelgezegd gebruik van miljoenen kegelvormige 'kanonnetjes'. Per pixel kan dat aantal wel oplopen tot 1600. Het principe van de FED-schermen werd al in de jaren zeventig ontwikkeld. Maar het heeft bijna twee decennia geduurd voordat een werkend exemplaar ontwikkeld kon worden.

Monochroom

De monitorenproducent PixTech was de eerste die in 1998 een monochroom beeldscherm met een doorsnede van 12,5 centimeter in productie nam. In 1999 kwam het bedrijf met een beeldschermen van 20 centimeter op de markt in zowel monochroom als kleur. Sony zet de ontwikkeling van FED-schermen nu op een lager pitje. In plaats daarvan gaat het zijn aandacht vooral richten op 'organische' schermen. Deze Organic Electroluminiscence Displays (OELD) produceren een zeer helder beeld, kunnen overweg met zeer snel bewegende beelden en gebruiken minder energie. Dit soort schermen wordt nu al gezien als de opvolger van LCD-monitoren (Liquid Crystal Display).