TransferJet is een draadloze technologie voor gegevensoverdracht, die door Sony is ontwikkeld. Het systeem is in staat om gegevens te vervoeren met een snelheid van maximaal 375 Mbps over een afstand van ongeveer 3 centimeter.

Sony wil met deze technologie de noodzaak voor USB- of Firewire-kabels bij gegevensoverdracht wegnemen. Dit plan is een stuk realistischer geworden nu bedrijven als Samsung, Panasonic, Toshiba, Kodak en Canon samen met Sony het TransferJet Consortium hebben gevormd, een groep die ervoor moet zorgen dat de technologie zo breed mogelijk inzetbaar is.

Overdracht in seconden

Sony toonde de technologie voor het eerst tijdens de Consumer Electronics Show die in januari in Las Vegas plaatsvond. Het bedrijf demonstreerde toen hoe de technologie in enkele seconden 45 foto's van gemiddelde resolutie verzond. Tijdens een andere demonstratie toonde Sony hoe met de technologie streaming video vanaf een camera op een televisie kon worden getoond.

Weinig energie, geen verstoringen

Het is nog niet bekend wanneer TransferJet precies gelanceerd zal worden, maar Sony hoopt dat dit ergens in 2009 zal zijn. Het systeem is interessant, omdat het vergelijkbaar is met andere draadloze breedbandsystemen, maar tegelijkertijd weinig energie verbruikt. Hierdoor verstoort het geen andere systemen, waardoor er geen licenties voor mobiel spectrum nodig zijn om de technologie te mogen gebruiken. Het risico van gegevensdiefstal is daarbij klein, omdat de overdrachtsafstand maximaal een paar centimeter is.

Interoperabiliteit

De samenwerking tussen de verschillende bedrijven moet er niet alleen voor zorgen dat de technologie sneller op de markt komt, maar ook dat de gegevensoverdracht tussen apparaten van verschillende merken garanderen.