De verlaging is in Noord-Amerika per direct effectief. Sony Computer Entertainment America (SCEA) maakt een beweging tegen alle verwachtingen in. Per direct is de PlayStation 2 in Noord-Amerika 100 dollar goedkoper geworden. Het prijskaartje van de console krimpt daarmee van 299 dollar naar 199 dollar, en komt op hetzelfde niveau als Nintendo's GameCube. Sony lijkt concurrent Microsoft voor te willen zijn, die naar verwachting tijdens de komende Electronic Entertainment Expo (E3) in Los Angeles deze maand naar hetzelfde prijsniveau zal zakken. In tegenstelling tot de andere consolebouwers laat SCEA zijn prijsverlagingen echter voor meer dan de spelcomputer zelf gelden. Zo zal de 8 MB memory card (eerst bijna 35 dollar) nu voor een kleine 25 dollar over de toonbank gaan en gaat de PS2 Dual Shock controller net zoveel kosten. Ook de PS one - Sony's tussenstapje tussen PSX en PS2 - wordt in Noord-Amerika een behoorlijk stuk goedkoper. De losstaande console gaat daar 49 dollar kosten (zo'n 50 dollar goedkoper), terwijl de combinatie met het draagbare LCD-schermpje een prijskaartje krijgt van 149 dollar (van 199 dollar). De PSX Dual Shock controller daalt in verkoopprijs naar een kleine 20 dollar.

Onverwachte stap

De behoorlijke stap van SCEA komt overigens compleet onverwacht. Zoals we gisteren nog berichtten vertelde het bedrijf een paar dagen geleden nog tegen IGN dat het huidige prijsniveau van de PlayStation 2 voorlopig nog gehandhaafd zou worden. De prijs van 299 dollar zou volgens Sony geen enkele belemmering zijn voor het succes van de console. Van een prijsverlaging tijdens de komende E3-beurs zou dan ook zeker geen sprake zijn. Een leugentje, naar nu blijkt, dat SCEA nog eens probeert te verhullen door een op het eerste oog zwakke smoes. "We vinden dat een daling van 100 dollar ons plaatst waar we nu en in de nabije toekomst willen zijn. Daarnaast wilden we iedereen niet teveel afleiden tijdens de E3, die vooral over software gaat en niet over prijsdalingen van hardware", zegt Molly Smith, de PR-directeur van SCEA die een paar dagen geleden tegen IGN nog aangaf niets van een prijsdaling te willen weten.

Japan en Europa

Ook in Japan zal de prijs van een PlayStation 2 vanaf nu gaan dalen, maar dan wel volgens een ander principe. Zo heeft Sony daar een veel opener model aangewezen, waarin niet de consolebouwer de prijs bepaalt, maar de winkeliers zelf. Volgens dat systeem kunnen retailers zelf een prijs vaststellen die hen effectief lijkt. De Europese markt moet nog even wachten op een prijsdaling. Een telefoontje van de ConsoleGameZ-redactie leert dat de prijs van PlayStation-hardware hier voorlopig nog even vaststaat. Bernard Groeneveld van Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) meldt desgevraagd dat er - dankzij sterke verkoopcijfers - op dit moment nog geen aanleiding is om tot verlaging over te gaan. Enigszins suggestief stelt hij echter wel dat de consolemarkt een dynamische is en dat er tijdens de E3 wellicht meer bekend wordt.