Onderzoeksbureau Isuppli heeft berekend wat de nieuwe gameconsole van Sony aan productie kost. De kosten voor een model met een harde schijf van 20 gigabyte worden geschat op 805,85 dollar. Dit is exclusief de kosten voor de controller, kabels en verpakking.

Aangezien deze PS3 in de Amerikaanse winkels voor 499 dollar wordt verkocht, betekent dit dat Sony er per console 306,85 dollar verlies op maakt. Voor de PS3 met een opslagcapaciteit van 60 GB is het verlies 241,35 dollar per console, aldus het onderzoeksbureau. "Maar de consumenten krijgen hiermee wel een computer met superprestaties voor de prijs van een goedkope pc", aldus Isuppli.

Dat de productiekosten van de Playstation 3 zo hoog zijn, wijt Isuppli aan de dure onderdelen. Zo is de spelcomputer uitgerust met een dubbele grafische chip van Nvidia en Toshiba en draait het apparaat op een multi-core chip die is ontwikkeld door Sony, Toshiba en IBM. Verder zitten er vier 512-MB dram geheugen-chips in van Samsung en is de console voorzien van een moederbord van Sony die naar schatting 500 dollar kost, aldus Isuppli.

De productie van de Xbox 360 van concurrent Microsoft heeft vermoedelijk niet meer gekost dan 323,30 dollar per console. De console werd in de VS verkocht voor 399 dollar.

Volgens de onderzoekers is het gebruikelijk dat een fabrikant verlies maakt op een nieuwe spelcomputer en dat het verlies wordt gecompenseerd met de games die worden verkocht.