Sony maakt donderdag bekend een verlies van bijna 3 miljard dollar te verwachten binnen het huidige fiscale jaar. Meer dan het dubbele dan drie maanden geleden werd verwacht. De nieuwe verwachting is bijgesteld na de afstoten van het aandeel dat Sony had in een lcd-samenwerking met Samsung. Ook is het effect van de overtstromingen in Thailand meegerekend. De verkoop van de lcd-tak bracht 1 miljard dollar op.

Belastingaanslag

De nieuwe prognose valt ook slechter uit dan verwacht door het toevoegen van een groot aantal eenmalige uitgaven en een belastingaanslag op de mobiele tak Sony Ericsson. Dat bedrijf wordt ingelijfd als volwaardige dochteronderneming. Ook de sterke Japanse munteenheid yen, speelt het Japanse bedrijf parten, bericht Computerworld.com.

Maar zelfs als dat allemaal in acht wordt genomen heeft Sony een extreem zwaar jaar. De consumententak, met merken als Walkman, Bravia en Vaio, heeft het zwaar te verduren. De verkopen daalden dramatisch tijdens de zeer belangrijke maanden rond de feestdagen, in vergelijking met een jaar eerder, wat leidde tot een groot operationeel verlies. Oorzaak van de dalende verkopen is volgens Sony de grote concurrrentie op de markt en dalende prijzen in de tv-markt in de grootste afzetgebieden Japan, Europa en de VS.

Nieuwe ceo

Sony maakt de cijfers bekend een dag nadat de ceo van het bedrijf vertrekt. Op woensdag bleek dat Howard Stringer zijn plaats moet afstaan aan Kazuo Hirai, het hoofd van de consumentendivisie. Hij wordt vanaf april aangesteld als president en ceo. Stringer stond zeven jaar aan het hoofd van Sony.

Hirai heeft voorlopig genoeg te doen. Het laatste kwartaal van 2011 daalde de verkoop met 17,4 procent naar 24 miljard dollar, er werd een nettoverlies genoteerd van 2,1 miljard dollar. Sony leed ook verlies in zijn componentenbusiness en zag omzet en verkopen dalen in de filmdivisie.