Voorlopig is het nog een concept, maar Sony heeft grote verwachtingen van het stopcontact. In een conceptvideo (ingebed onderaan dit bericht) doet Sony uit de doeken hoe de toekomst van de wandcontactdoos er uit kan zien. Gebruikers moeten de keuze krijgen uit welke bron ze hun energie af willen nemen. Daarbij kan betalen voor de gewenste stroom eenvoudig door een RFID-kaart langs het te gebruiken stopcontact te vegen.

Via een applicatie is dan het stroomverbruik tot in detail bij te houden. Die beheersoftware kan ook stopcontacten in bepaalde delen van een huis of gebouw in- en uit schakelen. Commerciële toepassing van het opnieuw uitgevonden stopcontact duurt nog wel even. Sony verwacht dat het nog zeker tien jaar duurt voordat de eerste toepassingen op de markt komen.

Energiebron naar keuze

Sony wil stroomgebruikers de mogelijkheid geven om te kiezen uit welke bron de energie geput moet worden. Zo kan er bij het aansluiten van bijvoorbeeld een elektrische auto worden gekozen of het opladen moet gebeuren met energie uit biomassa of uit windenergie. Op die manier moet “mens- en natuurvriendelijke hernieuwbare energie 'mainstream' worden", aldus de voice-over in Sony's conceptvideo.

De hele conceptvideo van Sony. In 2030 zou het nieuwe stopcontact overal in gebruik moeten zijn, aldus de elektronicaproducent.