De laatste schijf van britpopformatie Oasis ('Heathen Chemistry') komt pas over een maand of drie uit, maar is nu al in zijn geheel te downloaden, zo meldt The Independent. De nummers zouden zijn opgenomen met verborgen opnameapparatuur – waarschijnlijk een walkman - in de studio en daarna als bootleg zijn verspreid.

Eerder deze maand doken overigens al vijf nummers van de cd op het web op. Inmiddels zijn alle tracks te downloaden. Sony heeft woedend gereageerd op het uitlekken, zo schrijft de Engelse krant. Volgens het management van de band is de geluidskwaliteit van de nummers zeer slecht. Bovendien zou het om 'vroege mixen' gaan.

Net als alle andere grote labels probeert Sony met alle macht het kopiëren van cd's tegen te gaan. Onlangs nog werd een cd van Céline Dion beveiligd, wat weer veel protesten uitlokte. De beveiligde cd houdt zich niet aan de afgesproken standaarden en kan hierdoor computers doen crashen.

Bertelsmann start deze week een test met het beveiligen van cd's die aan recensenten worden verstuurd. Het mediaconcern vermoedt dat deze promotie-cd's de bron zijn van de muziek die al op internet wordt gezet voordat de officiële verkoop begint.

Independents

Dergelijke acties blijven niet beperkt tot de grote concerns. Een overkoepelde club van Engelse independent-labels (The Association of Independent Music) neigt inmiddels ook tot het beveiligen van zijn cd's, zo schrijft The Register. Tegelijk overweegt de AIM online legale muziek aan te bieden via een partij als Napster.

Het downloaden en branden van muziek heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. De platenindustrie wijt de inzakkende verkopen aan dit fenomeen. Volgens een vorige week uitgebrachte studie van Odyssey downloadt meer dan 30 procent van alle Amerikaanse internetters op regelmatige basis muziek.

Verder zou 23 procent de mogelijkheid hebben om de gedownloade liedjes op cd te branden. Een jaar eerder was dat nog 16 procent.