Het is de bekende Academy of Motion Picture Arts and Sciences, ook kort de Film Academy geheten, die GoDaddy al in 2010 voor de rechter daagde wegens het registreren van 'illegale' domeinnamen die het merkenrecht schenden. De bekende uitgever van de Oscars heeft GoDaddy in de afgelopen jaren al zestig maal gesommeerd dergelijke domeinnamen van het internet te halen. Niettemin blijft GoDaddy doorgaan met deze praktijken.

De zaak richt zich op het zo geheten CashParking-programma van GoDaddy. Dat is een programma dat meer hosters en domeinregistreerders hanteren als klanten een domeinnaam claimen maar nog niet uitnutten. Hosters kunnen dan een tijdelijke pagina opnemen waarin staat dat het betreffende domein is gereserveerd is voor een van hen klanten. GoDaddy maakte van dergelijke tijdelijke pagina's een linkfarm voor adverteerders.

Cybersquatters

De door de Film Academy aangeklaagde handeling is het faciliteren van zo geheten cybersqatters. Die maakten gebruik van die linkfarms van GoDaddy, waarbij de domeinregistreerder een deel van de omzet beloofde. Maar de betreffende klanten registreerden honderden domeinen zoals academyawardz.com, 2010oscars.com en betacademyawards.com.

Afgelopen week eiste de Film Academy voor de rechter dat ex-ceo en huidig bestuursvoorzitter Bob Parsons, bekend van zijn olifantenjacht, zelf een verklaring voor de rechtbank aflegt, want GoDaddy is tot nu toe weinig bereid gevonden een en ander toe te lichten.

Niemand weet waarom

Sterker nog, het bedrijf weigert documenten te overhandigen. Volgens de Film Academy is Parsons een alleenheerser. Uit gesprekken met topmanagers van GoDaddy is de Film Academy namelijk niets wijzer geworden. Niemand weet waarom het bedrijf doet wat het doet.

De zaak zet de aanvankelijke steun van GoDaddy aan SOPA wel in een wonderlijk daglicht. Die steun heeft het hostingbedrijf al tienduizenden domeinen gekost. Klanten lopen massaal weg. GoDaddy heeft inmiddels toegegeven dat het een piek in het aantal vertrekkende klanten ziet, maar weigert getallen te geven.