Sophos waarschuwt dat oplichters LinkedIn gebruiken voor zogeheten 419-fraude (vernoemd naar een Nigeriaans wetsartikel). Vorige week werd er bijvoorbeeld een mail verstuurd uit naam van een 22-jarige vrouw uit Ivoorkust die 6,5 miljoen dollar van haar overleden vader moest veiligstellen. Om 'betrouwbare hulp' te vinden, maakte de vrouw gebruik van LinkedIn.

Het is een bekende truc onder Nigeriaanse oplichters: vaak doen zij zich voor als een (familielid van) een verdreven Afrikaanse dictator die zijn geld heeft ondergebracht in Europa of de Verenigde Staten. Om vage redenen kunnen ze niet bij het geld; daar is de hulp van de ontvanger van het mailbericht nodig. In ruil voor zijn medewerking zal de ontvanger van het e-mailbericht rijkelijk worden beloond. De Nigerianen beloven doorgaans enkele tientallen procenten van de vermeende miljoenenopbrengst. Mensen die op dergelijke 'lucratieve' voorstellen ingaan, komen echter van een koude kermis thuis. De Nigerianen betalen het geld uiteindelijk nooit.

Eén van de redenen dat de West-Afrikaanse oplichters nu gebruikmaken van LinkedIn, is vermoedelijk dat de gebruikers van de netwerksite relatief rijk zijn. "De gemiddelde professional op LinkedIn heeft een hoger inkomen dan de archetypische gebruiker van MySpace of Facebook", denkt Graham Cluley, senior technology consultant van Sophos. Daarnaast stellen Web 2.0-sites zoals LinkedIn oplichters in staat om spamfilters van bedrijven te omzeilen.