De IP-adressen uit Cuba, Iran, Noord-Korea, Sudan en Syrie worden sinds vorige week automatisch geblokkeerd en dus hebben mensen in die landen voortaan geen toegang meer tot de downloads op SourceForge.

In een blogpost legt Lee Schlesinger van SourceForge de stap uit. Hij zegt dat de maatregel niet goed samengaat met de idealen van open source en met die van het bedrijf, maar hij zegt ook dat SourceForge zich aan de wetten moet houden van de landen waarin het is gevestigd. De Verenigde Staten hebben een zwarte lijst van landen waar geen technologie naar mag worden geëxporteerd. Volgens Schlesinger moet SourceForge zich aan deze wet houden, omdat anders sancties zullen volgen.

Deze wetten bestaan al langer, maar nu pas heeft SourceForge deze stap gezet. Waarom het nu is gebeurd vertelt Schlesinger niet.

De commentaren op de post zijn verdeeld. Volgens nawwark gaat dit direct in tegen de definitie van open source, waarin wordt gesteld dat er geen personen of groepen mogen worden buitengesloten. Bovendien stelt hij dat SourceForge de open source projecten onterecht ziet als Amerikaans, terwijl het internationale projecten zijn, die alleen maar op SourceForge worden gehost.

Idan wijst er echter op dat SourceForge in deze weinig kan doen. “De wet is idioot”, schrijft hij, “maar als je je er niet aan houdt, dan leidt dat zeker tot boetes en gevangenisstraffen.”

Bron: Techworld