Gerkens reageert op een onderzoek van de consumentenbond waaruit blijkt dat providers zo goed als nooit de beloofde downloadsnelheid halen. Bij 20 Mbps-abonnementen halen alle grote ADSL-aanbieders met moeite de helft van de beloofde downloadsnelheid. Kabelaars Ziggo en UPC doen het bij abonnementen met dezelfde snelheid een stuk beter. Zij leveren respectievelijk 80 en 62 procent van de geadverteerde snelheid.

Kamerlid Arda Gerkens heeft in een reactie hierop aan staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken gevraagd om de beloofde downloadsnelheid in de wet op te nemen. Gerkens stelt voor per wet te verplichten een minimale downloadsnelheid van 70 procent van de beloofde snelheid te garanderen.

Geen snelheidsgarantie

De ADSL-providers vinden een wet overdreven of overbodig. Dat blijkt uit navraag van Webwereld bij KPN, XS4All en Tele2. Alle drie wijzen ze erop dat geadverteerd wordt met een snelheid tót 20 Mbps.

Zowel XS4All als KPN zeggen per geval te bekijken welke snelheid mogelijk is in een bepaald gebied. "Als een bepaalde snelheid in jouw gebied niet leverbaar is, dan kun je die ook niet bestellen", legt een woordvoerster van KPN uit. In gebieden waar de hoogste snelheden niet mogelijk zijn worden de abonnementen automatisch teruggeschaald naar 8 Mbps of zelfs 3 Mbps.

Minimaal 8 Mbps

Een snelheidsgarantie wordt er echter niet gegeven. "We leveren gewoon wat we beloven." KPN-klanten kunnen gratis teugschalen naar een goedkoper abonnement als de snelheid toch niet wordt gehaald.

XS4All geeft wel een snelheidsgarantie. "Wij garanderen minimaal 8 Mbps", aldus een zegsvrouw van de provider. Volgens de provider hebben alle klanten gewoon een contract. "Wij moeten sowieso onze overeenkomst nakomen anders is er sprake van wanprestatie." Een wet is dan ook dubbelop, vindt XS4All, die bovendien twijfelt aan de haalbaarheid en de uitvoering ervan.

De snelheid van de verbinding is van zoveel factoren afhankelijk dat het moeilijk is om de 70 procent te altijd te halen. Daarmee worden onder andere de modems en de afstand tot de centrale bedoeld. "Daarom is er ook een minimum en een maximum. Dat staat ook netjes op onze website. Een wet is hier dan ook een beetje een vreemde oplossing voor."

Op de modem meten

"Wij beloven ook niet die twintig Mb", zegt een woordvoerder van Tele2. De provider vindt ook dat de discussie 'ongenuanceerd gevoerd wordt'. In plaats van achter de modem de snelheid op de pc te meten zou er eerder de snelheid tot aan de modem gemeten moeten worden. Wat er in de huizen gebeurt valt niet onder de invloed van de providers. "Wij verwachten dat als op het modem zelf wordt gemeten de snelheden een stuk hoger zullen liggen."

Tele2 biedt in tegenstelling tot XS4All geen snelheidsgaranties en heeft in tegenstelling tot KPN maar één abonnement. Klanten krijgen internet 'tot 20 Mbps' en iedere abonnee betaalt hetzelfde, ongeacht de uiteindelijk geleverde snelheid.

'De providers knijpen gewoon'

Waar Gerkens zich vooral aan stoort is de claim van providers die stellen dat het trage internet niet aan hun ligt. De argumenten over trage computers en gebrekkige draadloze verbindingen van consumenten gaan volgens haar niet op. De schuld ligt gewoon bij de providers zelf, zegt het Kamerlid: "Niemand wil het bevestigen maar volgens mij doen de isp's gewoon aan netwerkmanagement en dat betekent gewoon dat ze doelbewust vertragen omdat ze anders het verkeer niet aankunnen."

Ze snapt wel dat de beloofde snelheid niet altijd gehaald kan worden. Maar het zou wel zo moeten zijn dat een bepaald percentage van de tijd de snelheid wel gewoon gegarandeerd wordt. In andere Europese landen wordt daar veel strikter op toegezien: "Duitsland zegt bijvoorbeeld: 'Haal het en anders mag je je contract verbreken.'" Gerkens vindt dat wellicht iets te ver gaan maar het lijkt haar redelijk om 70 procent van de aangeboden snelheid minimaal te halen.

Onacceptabele verkooptrucs

Het 'tot 20Mbps' argument is volgens Gerkens ook onacceptabel. Daar zou een minimumsnelheid bij moeten staan, en dat moet wettelijk worden vastgelegd vindt Gerkens. het is volgens haar begrijpelijk dat in sommige gebieden waar de infrastructuur niet toereikend is andere abonnementen worden aangeboden. Maar waar snelheden tot 20 Mbps mogelijk zijn moet dat ook gehaald worden. "Wat ze nu doen is gewoon een slim verkooptrucje. Maar ik koop niet tót 20 Mb, ik koop gewoon 20 Mb."