Dat stelt SP-kamerlid Arda Gerkens in een kamervraag aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. "Het is bizar dat de publiek omroep alleen het Windows platform ondersteunt. Dat moet niet mogelijk zijn," zegt Gerkens in een reactie tegen Webwereld.

EK

Het Europees kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland vormde de concrete aanleiding voor de vraag. De partij krijgt al regelmatig klachten van gebruikers van onder meer Apple en Linux computers die niet in staat zijn om streams van de publieke omroep te bekijken. Na een klacht van een teleurgestelde voetbalfan eerder deze week besloot Gerkens actie te ondernemen.

Actieplan open standaarden

De ondersteuning voor de gesloten standaarden van Windows Media en Microsoft Silverlight is in strijd met het vorig jaar aangenomen Actieplan Open Standaarden, stelt het kamerlid. Het actieplan eist van Nederlandse overheidsinstanties dat zij waar mogelijk open standaarden gebruiken en de voorkeur geven aan open source software.

Een woordvoerder van het ministerie had geen commentaar op de kwestie. Het ministerie zal binnen twee tot drie weken de vraag beantwoorden.

De omroep bood tot december 2006 naast Windows Media ook streams in het Real Media formaat, maar is daar toen mee gestopt om kosten te besparen. Hoewel ook Real Media geen open formaat biedt, biedt het in ieder geval de keuze uit meerdere spelers, bepleit Gerkens. Bovendien gaat de stimulering van open standaarden boven de extra kosten van het aanbieden van meerdere streams.

BBC iPlayer

In Engeland boog de BCC vorig jaar voor de open source druk. De Engelse publieke omroep laat gebruikers via de iPlayer programma's downloaden. De software was aanvankelijk uitsluitend beschikbaar op Windows systemen. Zo'n 16.000 personen ondertekenden een online petitie waarin zij de overheid vroegen om ondersteuning voor meerdere platforms, waarna premier Gordon Brown overstag ging.