Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP stelt Kamervragen (pdf) aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken Landbouw en Innovatie (EL&I). Vorige week onthulde Webwereld dat alle nederlandse telecomoperators Deep Packet Inspection (DPI) blijven gebruiken om hun netwerk te monitoren.

Inbreuk op privacywet

DPI is een techniek die gebruikt wordt om te kijken wat er op het netwerk van een provider gebeurt. Het kan ook gebruikt worden om te kijken wie gebruik maakt van bepaalde applicaties zoals WhatsApp. Een manier van monitoren waar KPN eerder dit jaar over pochte. Naar aanleiding daarvan werd er een onderzoek ingesteld door telecomwaakhond OPTA die het onderzoek later overdroeg aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) omdat er mogelijk inbreuk wordt gemaakt op de privacywet. Dat onderzoek loopt nog.

Minister Verhagen heeft al aangegeven de uitkomsten van dat onderzoek af te willen wachten. Mocht het CBP concluderen dat er iets niet in de haak is zal Verhagen handhavend optreden, zo beloofde hij aan de Kamer. Het CBP kan geen indicatie geven wanneer dit onderzoek is afgerond.

Daarnaast is er nieuwe wetgeving in aantocht waarin het gebruik van DPI aan banden wordt gelegd. Het mag nog wel gebruikt worden, maar op zeer basale wijze. Die wetgeving gaat in op het moment dat de nieuwe Telecomwet van kracht wordt. Die moet eerst nog in de Eerste Kamer worden besproken.

Opschieten met onderzoek

Volgens de SP duurt dit hele proces te lang. Gesthuizen vraagt aan Verhagen of hij bereid is "op korte termijn actie te ondernemen tegen dit gebruik". Verder wil de partij dat er druk wordt gezet op het CBP. De minister moet het College vragen prioriteit te geven aan het onderzoek, zodat snel geconcludeerd kan worden of DPI al dan niet in strijd is met de privacywetgeving.

Zowel KPN, T-Mobile als Vodafone stellen dat ze weliswaar nog steeds gebruik maken van DPI, maar dat ze daarmee de wet niet schenden. Alle telco's zweren dat ze niet in de datapakketjes van hun klanten kijken. De techniek zou absoluut noodzakelijk zijn om het netwerk goed te managen.