De SP-fractie van de gemeenteraad van Rotterdam wil dat het stadsbestuur meer ambitie toont met het gebruik van open standaarden en open-sourcesoftware (OSOSS). Volgens iniatiefnemer Kevin Levie bungelt de havenstad onderaan betreft het actieplan Noiv en moet het een voorbeeld nemen aan steden als Amsterdam en Groningen, schrijft hij in het beleidsbetoog 'Rotterdam, open u!'.

Vast aan gesloten software

Levie baseert zich hiervoor onder meer op het onderzoek van journalist Brenno de Winter, die eerder dit jaar van alle Nederlandse gemeenten via een WOB-verzoek openheid heeft gekregen over de vorderingen van het actieplan NOiV. Dat plan verplicht overheden tot het gebruik van open standaarden en stimuleert het gebruik van open source software.

Net als in veel andere gemeenten zijn er in Rotterdam tot nu toe weinig of geen ambities voor dit plan, constateert de partij. Het college houdt de boot af en vindt het vooral een interne zaak, alhoewel de stad jaarlijks 86 miljoen euro uitgeeft aan ict, 288 euro per huishouden, becijfert de SP.

De hele gemeente standaardiseert al sinds jaar en dag op Windows voor desktops en servers, Office als officepakket, en DOC, XLS en PPT als bestandsformaten voor documenten. En belangrijker: zelfs de laatste tijd is er geen sprake van een kentering richting open source software en open standaarden, ondanks het actieplan NOiV, dat in november 2007 werd goedgekeurd.

Oracle en Microsoft

"Met keuzes in de grote softwareprojecten van de afgelopen jaren, zoals voor Oracle, is de weg naar het gebruik van open source software bovendien verder afgesneden (want er is nu al veel geld geïnvesteerd in implementatie van proprietary software). Wat betreft de kantoorautomatisering voor onze 17.000 ambtenaren wordt uitsluitend gestandaardiseerd op Microsoft Windows, Office en Exchange – en in die koers wordt verder geïnvesteerd in de migratie van alle diensten naar shared services de komende jaren," schrijft de SP.

Met het gebruik van OSOSS kunnen de ict-kosten van Rotterdam omlaag, worden lokale, innovatieve bedrijven gestimuleerd en worden de gemeentelijke diensten beter en toegankelijker, voorspelt de SP. De partij bepleit daarom een Rotterdams reddingsplan 'om de schade van de keuze voor closed-source software te beperken'.