Van Bommel heeft Kamervragen gesteld aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken. Hij dringt daarin aan op het spoedig evalueren van het project zodat het kan worden beëindigd.

'Blik op het verleden'

Eurocommissaris Neelie Kroes presenteerde 'Me & EU' vorige week. Die sociale netwerksite moet Europees burgerschap aanwakkeren door jonge Europeanen met elkaar in contact te brengen.

Van Bommel hekelt het feit dat 'Me & EU' zich weinig onderscheidt van andere sociale netwerken als Facebook en Hyves. "De website voegt niets toe aan wat we al kennen op het internet. Kroes moet gaan over de digitale toekomst, maar kijkt hiermee inspiratieloos naar het verleden.”

Oneerlijke concurrentie

Het bevreemdt het SP-Kamerlid dat Kroes steun geeft aan een initiatief dat concurreert met commerciële sociale netwerksites. Eerder heeft Kroes als eurocommissaris nationale overheden juist op de vingers getikt bij staatssteun aan bijvoorbeeld internetdiensten door de publieke omroep of de aanleg van breedbandnetwerk.

Van Bommel: “Nu ze geld mag uitgeven, doet ze meteen waar ze voorheen lidstaten altijd voor verfoeide. De EU meet met twee maten. Veel succes voor het bedrijf dat hierover een klacht wil deponeren bij haar opvolger op Mededinging.”

Privacymisser

Techniekfilosoof Bibi van den Berg, die voor de Universiteit van Tilburg onderzoek doet naar sociale netwerken, noemt 'Me & EU' een flagrante privacymisser. Ze merkt op dat alle statusberichten, foto's en video's voor iedereen toegankelijk zijn, zelfs niet-leden. Ook staat in de voorwaarden van de site dat gebruikers vrijwel al hun privacyrechten opgeven door mee te doen.

Update 11.25 uur:

SP heeft de Kamervragen ingetrokken, omdat Me & EU een onafhankelijk initiatief is. Het sociaal netwerk is wel gelanceerd door Kroes, maar staat los van de Europese Commissie.

"Daarmee vervalt ook de grond voor de kritiek die vanuit de SP is geuit op de site en de Kamervragen die erover zijn gesteld. Namens de SP betreuren we de gang van zaken voor de initiators van de site", vertelt Alexander van Steenderen van de SP aan NU.nl.

(bvdbos: dank voor de melding)