De SP gooit zijn politieke gewicht in de strijd en vraagt formeel aan de staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk of hij bereid is om de mededingingsautoriteit NMa het nieuwe omstreden tarievenplan van SIDN te laten toetsen.

Zaak voor de NMa

De SP vindt de kortingen in elk geval 'niet gepast' en eist dat Heemskerk zich ook hierover uitlaat. Bovendien hekelt de politieke partij dat er geen raad van deelnemers is die zich kan uitspreken over wijzigingen in het beleid van SIDN.

"Dit is de zoveelste keer dit jaar dat SIDN in opspraak raakt. En elke keer blijkt dat de besluitvorming min of meer monopolistisch is. Het zou een goede zaak zijn als de NMa dit uitzoekt", aldus Gerkens in een reactie tegenover Webwereld. Gerkens ziet zich andermaal gesterkt in haar eerder geformuleerde standpunt dat er veel meer controle vanuit de overheid moet komen op het reilen en zeilen van de Nederlandse registry.

Steun aan protest

Met deze actie gaat de SP pontificaal achter de groeiende protestbeweging staan die de afgelopen week is ontstaan nadat domeinorganisatie SIDN de controversiële tariefwijziginge afkondigde. De meest omstreden maatregel is een directe korting voor grote hostingbedrijven: hoe meer domeinen een deelnemer beheert, des te meer korting SIDN geeft.

Deze zogenaamde staffelkorting loopt op van 2 procent boven de 10.000 domeinen tot 8 procent voor meer dan 100.000 domeinen. Bovendien zullen deze kortingen met terugwerkende kracht ook over 2008 worden ingevoerd.

Petitie 'loopt storm'

Veel kleine hostingpartijen voelen zich 'verraden' door de 'oneerlijke praktijken' van 'monopolist SIDN', gonst het sindsdien in hostingland. Een felle protestverklaring op PetitieSIDN.nl is inmiddels circa 600 keer ondertekend.

De ondertekenaars zijn niet alle SIDN-deelnemers, maar verwacht wordt dat binnen een paar dagen een kwart van het hele deelnemersveld het manifest zal hebben ondertekend. "Dan kan SIDN echt niet meer om ons heen", stelt initiatiefnemer Berrie Pelser tegenover Webwereld.

Pelser is blij dat de SP in het geweer komt, maar gaat met zijn protestbeweging de zaak ook zelf aanhangig maken bij marktautoriteit NMa. Hij is hierover momenteel in overleg met verschillende juristen. "Nog vóór de kerst hebben we een officiële klacht bij de NMa ingediend", zo belooft Pelser stellig.

Klacht bij de ICANN

Ook verkent PetitieSIDN de mogelijkheid om te klagen bij de internationale domeinautoriteit ICANN. "In de regels van de ICANN staat duidelijk dat een registry partijen niet mag discrimineren", aldus Pelser strijdbaar.

Het argument van SIDN-directeur Roelof Meijer, dat de nieuwe tariefstructuur veelvoorkomend is in het buitenland, noemt Pelser dan ook onzin. "Die staffelkortingen zijn uniek. Dat kan ook niet anders, want ze zijn oneerlijk en discriminerend."

Vooralsnog wil SIDN niet onderhandelen met de muitende deelnemers over het eventueel terugdraaien van de tariefwijzigingen. De domeinorganisatie kon voor publicatie niet inhoudelijk reageren op de nieuwste ontwikkelingen.