Met nog een dag te gaan voor de verkiezingen, maken opiniepeilers de balans op. "Als iedereen het advies van de Stemwijzer opvolgt, wordt het CDA de grootste partij met 18 procent van de stemmen. De SP zou met 16 procent voor de PvdA (11 procent) eindigen", zo blijkt uit een enquête van Marketresponse onder 992 Stemwijzer-gebruikers.

Uit de cijfers van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), de organisatie achter de Stemwijzer, blijkt echter dat de SP net iets hoger staat dan het CDA. "We geloven niet zo in de cijfers van Marketresponse", verklaart Jochum de Graaf van het IPP.

Inmiddels zou ongeveer 27 procent van de Nederlandse kiesgerechtigden de Stemwijzer hebben ingevuld. "Daarbij moet wel worden opgemerkt dat het stemadvies alleen toegankelijk is voor zij die toegang tot internet hebben. Dat is ongeveer 66 procent van de Nederlanders", aldus Marketresponse.

En daarnaast zijn het vooral jongeren die gebruik maken van de Stemwijzer. Bijna de helft van alle gebruikers is tussen de 18 en 29 jaar. Slechts 7 procent van de mensen die de Stemwijzer gebruikt, is 60 jaar of ouder.

De Stemwijzer voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 werd op 17 oktober geïntroduceerd.