De digicommissaris moet knelpunten in het digitaal beleid helpen oplossen, de samenhang in het overheidsbeleid verbeteren en gevraagd en ongevraagd advies geven. SP-kamerlid Arda Gerkens pleit vandaag voor het aanstellen van een digicommissaris bij de presentatie van het Manifest Digiveiligheid, waarin de SP aanbevelingen doet voor een beter ict-beleid.

"Ik heb een manifest gemaakt over een aantal problemen op het gebied van ict, waarvan ik vind dat de overheid er een stuk beter op kan presteren", zo verklaart Gerkens tegenover Webwereld. "Die problemen overziend vroeg ik me af wat we nodig hebben om dat goed op orde te krijgen bij de overheid, en dat moet iemand zijn die ministerie-overstijgend bezig is. Daarom stel ik voor dat er een digicommissaris wordt ingesteld."

Gerkens vergelijkt de positie van de digicommissaris met de die van de commissaris voor Jeugd- en Jongerenzaken, die zich op soortgelijke wijze met beleidszaken bezig houdt.

De SP doet in het manifest een aantal voorstellen waarmee de digicommissaris aan de slag kan, waaronder een bewustwordingsprogramma voor het wegwerken van kennisachterstanden bij overheid, Justitie en politie en het instellen van een High Tech Crime Center. In zo'n centrum zouden politie, Justitie, overheid en bedrijfsleven onder één dak moeten samenwerken.

Volgens Gerkens is er op dit moment versnipperd beleid dat door diverse ministeries beetje bij beetje wordt uitgevoerd. "Het wordt tijd dat de overheid de digitalisering van Nederland serieus gaat aanpakken met meer dan alleen leuke projecten." De SP wil dat de digicommissaris zo snel mogelijk wordt aangesteld.