Het radioprogramma Tros Radio Online onthulde zaterdag dat Google Maps wordt gevuld met registraties uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK0. Sinds kort moeten naast bedrijven ook freelancers of ZZP'ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) zich daar aanmelden.

Handel in verplichte registraties

Omdat veel kleine zelfstandigen vanuit huis werken, is het bedrijfsadres ook meteen het woonadres. Veel ondernemers geven vervolgens ook een telefoonnummer op, waarbij het soms ook om geheime nummers gaat. Die zijn nu via de data in Google Maps voor een breed publiek toegankelijk.

Omdat het handelsregister openbaar is, zijn de gegevens ook voor iedereen toegankelijk. Met dat in het achterhoofd biedt de KvK de informatie ook in bestanden te koop aan, wat vooral voor marketingdoeleinden wordt gebruikt. Daarbij wordt geen verschil gemaakt tussen bedrijven en eenmanszaken. Die laatste groep is volgens de wet een 'natuurlijk persoon' en heeft dan ook recht op bescherming volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Stoppen

Als het aan SP-kamerlid Arda Gerkens stopt de KvK met de verkoop van de gegevens. "Het is niet hun primaire taak om deze zaken te verkopen", zegt ze in een reactie tegen Webwereld. "Het is niet bedoeld om zo te verkopen aan Google. Dit moet niet meer voorkomen, klaar."

Gerkens stelt daarom vandaag samen met haar collega Sharon Gesthuizen vragen aan Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. "Wij willen weten of dit kan en mag. Ook moet duidelijk worden of ze vindt of dit soort zaken een omissie zijn."

Niet illegaal, wel heroverweging

Volgens de KvK is het verkopen van de gegevens en de bewerking die Google doet niet illegaal. "Er is niets illegaals aan, alleen de manier waarop de gegevens naar buiten komen is anders", vertelt voorlichter Majorie Teunis van de KvK Nederland. Ze erkent tegenover Webwereld hierover ook verast te zijn. "Het register is openbaar. We zijn er om ondernemers te helpen zaken te doen."

Toch onderzoekt de KvK nu wel mogelijkheden om anders met de gegevens om te gaan. "We kijken of het mogelijk is om sommige onderdelen te blokkeren", zegt Teunis. Daarbij is het nog de vraag of er regels te stellen zijn aan het gebruik dan die gegevens. Teunis benadrukt wel dat de organisatie nu aan het begin van de discussie staat en dat er nog geen besluiten zijn genomen.

Peter de Jong, directeur ketenrelaties bij de KvK, vertelde tijdens de uitzending van Radio Online dat nieuwe inschrijvers in de welkomstbrief op de hoogte worden gebracht dat het mogelijk is om niet al hun informatie te laten verstrekken aan derden. Hij moest wel erkennen dat die brief pas na een paar weken bij de ondernemer op de mat valt en dat het dan mogelijk is dat gegevens al zijn verkocht.