Microsoft biedt SP2 nu alvast als losse download aan, voor 32-bit en semi-64-bit (x64) processors. Dit is dan voor Engelse, Franse, Duitse, Spaanse of Japanse Windows-installaties. Een uitvoering voor overige talen, waaronder dus ook het Nederlands, ontbreekt nog. Die komt 'binnen enkele weken' uit.

SP1, bèta, en blokkeren

Deze standalone installer is voor pc's met Vista waar SP1 al op is geïnstalleerd. Voor Server 2008 is SP1 al geïntegreerd vanaf de lancering van dat besturingssysteem. Normaliter is een service pack cumulatief, dus bevat het alle voorgaande patches en verbeteringen inclusief het voorgaande service pack. Verder moeten gebruikers die een bèta van SP2 hebben geïnstalleerd die eerst verwijderen.

Microsoft biedt beheerders ook een blokkeertool om automatische installatie van SP2 te voorkomen. Die blocker heeft echter een beperkte 'houdbaarheid'; 1 jaar na het verschijnen van een service pack vervalt de blokkering.

Verbeteringen

Onder de verbeteringen in SP2 bevinden zich ook enkele nieuwe functies. Zo biedt het pakket ondersteuning voor versie 2.1 van draadloze communicatietechnologie Bluetooth en is de functionaliteit voor wifi verbeterd. Dat laatste verhelpt ook wifi-verbindingsproblemen als een Vista-pc uit de slaapstand komt. Het energiebeheer is met SP2 ook verbeterd voor laptops, desktops en servers.

Daarnaast brengt SP2 de nieuwe desktopzoekmachine Windows Search 4.0 met zich mee. Voor Windows Server 2008 zijn er nog andere, serverspecifieke verbeteringen. Zo is Microsofts virtualisatiesoftware Hyper-V 2.0 nu volledig geïntegreerd. Voorheen was die hypervisor nog een aparte download. De ontwikkeling van Hyper-V was net wat later (juni vorig jaar) klaar dan die van Server 2008 (februari vorig jaar).