In juli 2000 lanceerde het softwarebedrijf de eerste serie belangrijke updates. Service Pack 1 (SP1) werd toen ook stilletjes in het weekeinde voor de officiële lancering online gezet. Verwacht wordt dat Microsoft SP2 later deze week officieel lanceert. Service Pack 2 is 101 MB groot en werd al door CNet getest. Bij de installatie traden geen problemen op en het uiteindelijke resultaat liet een geoptimaliseerd systeem met een aantal nieuwe onderdelen zien.

Na de update zijn er twee opvallende wijzigingen doorgevoerd in het systeem. Allereerst is de mate van beveiliging sterk verbeterd en ten tweede biedt Windows2000 na de update betere compatibiliteit met oudere software. Bij een standaardinstallatie van Windows2000 is het beveiligingsniveau ingesteld op 56-bit. Wil de gebruiker dit verhogen dan moet apart een update geïnstalleerd worden. Veel bedrijven laten dit na omdat men niet altijd op de hoogte is van de slechte beveiliging. Indien nodig verhoogt SP2 de beveiliging van het systeem naar 128-bit encryptie.

De tweede verbetering is de betere compatibiliteit met oudere software: Windows Compatibility Mode. Een standaardinstallatie van Windows2000 kan veelal niet altijd overweg met oudere software die voor Windows95 of 98 geschreven is. In een interview met CNet vertelt Shawn Sanford van Microsoft dat Windows Compatibility Mode oudere software 'om de tuin leidt' en alsnog laat werken onder Windows2000.

Volgens analisten is het compatibiliteitsprobleem met oudere software een van de belangrijkste redenen dat de verkoop van het besturingssysteem nog niet aan de verwachtingen van Microsoft voldoet. Onderzoeksbureau Gartner heeft al voorspeld dat een op de vier bedrijven de komende jaren serieuze problemen zullen krijgen bij een upgrade naar Windows2000.

Overigens gaat de compatibiliteitsmodus nog niet tot het uiterste. Voorlopig wordt alleen ondersteuning verleend aan software die geschreven is voor Windows95 en NT4. SP2 is onder meer te downloaden vanaf de site van Conxion.