De Spaanse p2p-developer Pablo Soto heeft grote plannen met zijn zoeksite Torrents.fm en een eigen torrentclient. Opmerkelijk genoeg draait dat op zoektechnologie die wordt gesteund door de Spaanse overheid.

Gewonnen van Spaanse BREIN

Soto is al eerder in een rechtszaak met de Spaanse BREIN verwikkeld, maar won die. Kort daarna haalde Soto steun binnen van het Avanza innovatiefonds van het Spaanse ministerie van Economische Zaken voor zijn bestandszoekmachine Foofind. In totaal 1,6 miljoen euro, waarvan 1,3 ton als directe subsidie, de rest als lening.

De Foofind-technologie zit nu ingebakken in de torrentzoeksite Torrents.fm en de bittorrentclient Torrents Downloader, meldt Torrentfreak. Soto heeft ook het domein Torrents.com in handen.

Staatssteun voor P2P

Staatssteun voor P2P-onderzoek is niet uniek. Onderzoekers van de TU Delft werkten jarenlang aan de torrentclient Tribler. Maar dat draaide primair om het verbeteren van P2P-technieken. Soto combineert zijn staatsgesteunde zoektechnologie nu op een site die wel eens een geduchte Pirate Bay-rivaal kan gaan worden. Wat gaat de muziek- en filmindustrie hier aan doen?