De civiele zaak van Sierra Corporate Design, een onderneming in North Dakota, tegen Ritz speelde al bijna drie jaar. Sierra had Ritz in mei 2005 aangeklaagd wegens hacking; zo zou hij zonder toestemming whois- en dns-lookups hebben uitgevoerd. Via het 'host -l'-commando en domeinnaamgegevens achterhaalde Ritz vertrouwelijke data van het Sierra-netwerk.

Na het intikken van het 'host –l'-commando bij een dns-server krijgt de gebruiker een lijst met alle informatie over de 'zone file' van een domein, indien deze niet is beveiligd. Hetzelfde commando levert bij whois informatie over de hosts van een domein op.

Medeplichtige

Ritz publiceerde de door hem gevonden gegevens op internet, waarbij hij werd geholpen door Edward Falk, eveneens spambestrijder. In oktober 2006 ging Falk, inwoner van Californië, vrijuit in de Sierra-zaak, omdat de rechter in North Dakota geen jurisdictie over hem had, maar de zaak tegen Ritz duurde voort.

Problemen oplossen

De rechterlijke uitspraak van 11 januari verbaast en ergert veel andere spambestrijders. "Ritz is veroordeeld wegens het intikken van dezelfde Unix-commando's, die wij allemaal gebruiken om problemen op te lossen, onze netwerken te beheren en spammers te achterhalen", aldus een van hen tegen The Register.

Fonds

Ritz moet 53.000 dollar aan schadevergoeding betalen, een boete van 10.000 dollar en de advocatenkosten, die ook in de tienduizenden dollars lopen. Het is nog onduidelijk of hij hoger beroep aantekent, terwijl hem bovendien mogelijk nog een strafrechterlijke zaak wacht. De anti-spamgemeenschap adviseert bij te dragen aan een fonds dat spambestrijders steunt.