Door een fout van Google zijn gebruikers van het nieuwe sociale netwerk Google+ zaterdag bestookt met tientallen e-mails. Dat waren meldingen dat zij door bekenden waren toegevoegd aan een zogeheten 'circle' op de sociale site. Google heeft de bug erkend en zondagochtend excuses aangeboden.

Geen schijfruimte meer

"Gedurende 80 minuten hadden we geen schijfruimte meer op de servers die de notificaties bijhouden. Hierdoor probeerde het systeem steeds weer nieuwe berichten te versturen", aldus Google-manager Vic Gundotra op Google+. Volgens Gundotra had Google niet verwacht zo snel op de maximale capaciteit te stuiten.

Google+ heeft volgens Google-bestuurslid Eric Schmidt nu al "enkele miljoenen gebruikers". Exacte getallen noemde Schmidt niet tijdens een persevenement in Idaho eind vorige week. Volgens hem is het grootste probleem voor de nieuwe dienst de extreem grote vraag naar uitnodigingen om lid te kunnen worden. Maandag buigt de Google-leiding zich over het toegangsbeleid tot Google+, aldus Schmidt. Nieuwe gebruikers kunnen zich voorlopig alleen op uitnodiging van vrienden aanmelden.

Versus Facebook

De ex-ceo van de zoekmachine denkt dat veel mensen het verschil met Facebook zien. "Circles is erg handig voor bijvoorbeeld de contactenlijst in je telefoon. We hebben een andere kijk op privacy dan Facebook. We proberen een systeem te bouwen dat je voor langdurige relaties met mensen kan gebruiken", aldus Schmidt. Hij belooft dat Google+ binnenkort met andere Google-diensten wordt geïntegreerd. Ook werkt Google aan accounts voor bedrijven en advertenties op zijn nieuwe sociale netwerk.