Een rechter oordeelde eerder deze week dat Spamhaus het bedrijf e360 Insight niet op de zwarte lijst thuishoort. Spamhaus moet het bedrijf van de zwarte lijst halen en een melding plaatsen op zijn website dat Insight geen spammer is, zo meldt AP. Tevens moet Spamhaus 11,7 miljoen dollar aan schadevergoeding betalen aan Insight.

Spamhaus voerde in de rechtszaak aanvankelijk een verdediging, maar trok zich halverwege de zaak terug. De organisatie vindt dat een rechter in een Amerikaanse staat geen zeggenschap heeft over een organisatie in het Verenigd Koninkrijk, omdat de zaak buiten de jurisdictie van de rechtbank ligt. Spamhaus is niet voornemens Insight van de zwarte lijst te halen.

Internet service providers (isp's) gebruiken de lijst van Spamhaus om hun e-mailverkeer te filteren op spamberichten. Insight stelt dat het gebruikmaakt van een optin-bestand, waarbij de ontvangers hebben aangegeven commerciële berichten te willen ontvangen. De e-mails die het marketingbedrijf verstuurt zijn dus geen spamberichten, zo betoogt Insight-directeur Dave Linhardt.