Robert Alan Soloway en zijn bedrijf Newport Internet Marketing Corp worden beschuldigd van het versturen van spam, fraude, identiteitsdiefstal en witwassen. Soloway deed voorkomen alsof hij commerciële berichten verstuurde naar opt-in-adressen terwijl in werkelijkheid de ontvangers nooit toestemming hebben gegeven.

De man verkocht tevens software waarmee klanten zelf konden gaan spammen. Na aanschaf bleek de software vaak niet te werken en ook de beloofde ondersteuning waar klanten voor betaalden bleef uit. Zodra zijn klanten klaagden, dreigde Soloway met extra kosten.

Wat betreft zijn eigen spamactiviteiten lijkt Soloway wel goede software in huis te hebben gehad: hij wordt ervan beschuldigd tientallen miljoenen spamberichten te hebben verstuurd. Hierbij vervalste hij het afzendadres waardoor legitieme bedrijven werden beschuldigd van het versturen van spam.

Soloway is al sinds 2003 actief met het verzenden van spam. Indien hij veroordeeld wordt krijgt hij mogelijk een boete van 772.000 dollar en kan er beslag worden gelegd op zijn geld en bezittingen.

In de bijlage is de aanklacht terug te vinden.

Yahoo meldt dat Soloway bij een eventuele veroordeling mogelijk een celstraf opgelegd kan krijgen van 65 jaar.