Voor zover bekend is dit het hoogste boetebedrag dat ooit aan een spammer is opgelegd. Wallace cs zouden talloze profielen, groepen en webfora hebben aangemaakt om gebruikers te lokken naar andere sites van het duo. Ook zouden ze bestaande accounts hebben gekaapt na het ontfutselen van inloggegevens van naïeve gebruikers middels phishingmails, zo luidde de aanklacht vorig jaar.

De 730.000 spamberichten die Sanford Wallace en Walter Rimes vanaf MySpace verstuurden zijn onder Amerikaanse CAC-SPAM wet en de Californische anti-phishingwet dus goed voor in totaal 230 miljoen dollar.

Volgende stap: boete innen

Het is een belangrijke overwinning voor News Corp-dochter MySpace. "Een ieder die er over denkt om te gaan spammen zal zeggen 'Wow, toch maar beter niet", zegt MySpace securitychef Hemanshu Nigam tegenover AP.

"MySpace heeft zero tolerance voor diegenen die illegale activiteiten trachten te ontplooien op onze site. Zij die de wet overtreden en onze gebruikers duperen zullen worden gestraft", aldus Nigam strijdbaar.

De niet onbelangrijke kwestie die nog open staat is of - en zo ja hoeveel - MySpace van deze megaboete zal kunnen innen. Veel veroordeelde spammers gaan er prat op nooit een cent aan boete of schadevergoeding te hebben betaald. Een brievenbus BV'tje is immers zo failliet verklaard...

Oudgediende

Wallace draagt de dubieuze geuzennaam spamkoning al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw, toen hij 30 miljoen ongewenste mailtjes rondstuurde met z'n bedrijf Cyber Promotions. Onder juridische druk van internetproviders dook hij onder, maar kwam een paar jaar geleden weer tevoorschijn, nu als notoire verspreider van spyware. Daarvoor werd hij in 2006 veroordeeld tot 4 miljoen dollar boete.

Meer dan één spamkoning

Er zijn overigens ook nog andere spammers die de twijfelachtige eer hebben van de titel spamkoning. Robert Soloway is momenteel verdachte in een strafzaak, hem hangt mogelijk 26 jaar cel boven het hoofd.

Een andere spambaas, Scott Richter, heeft het ook aan de stok met de grootste profielensite ter wereld. Richter, die eerder schikte in een spamzaak met de staat New York, moet binnenkort in het beklaagdenbankje plaatsnemen. Hij zou middels gestolen wachtwoorden MySpace accounts gekaapt hebben om vanuit daar de wereld te trakteren op z'n junkmails.