De spammer in kwestie, Reinier Schenkhuizen, zou van 2004 tot 2009 meer dan 21 miljoen spammails hebben verzonden ten behoeve van zijn eigen bedrijf Serinco Benelux uit Alphen aan den Rijn. Daarin werd reclame gemaakt voor de website adverterenisgratis.nl.

Na een aanvankelijke waarschuwing, al in 2004 gegeven, greep telecomwaakhond OPTA in 2009 in. De man kreeg een boete van 150.000 euro vanwege het versturen van commerciële e-mails naar mensen die daar geen toestemming voor hadden gegeven. Daarnaast kreeg hij een boete van 100.000 euro voor het niet opnemen van een afmeldlink in de door hem verzonden e-mails.

'Afmeldlink werkte niet'

De man verloor eerder een bezwaarzaak tegen OPTA en ging daartegen in beroep bij de rechtbank in Rotterdam. Die deed eind vorige week uitspraak. De rechter vond de boete van 150.000 euro terecht, maar de ton boete voor de afwezigheid van een afmeldlink werd door de rechter geschrapt.

Volgens de rechtbank is het bewijs dat de OPTA heeft overlegd inzake de afwezigheid van de afmeldlink niet voldoende om te constateren dat er daadwerkelijk een overtreding is begaan. Er was namelijk wel een link opgenomen in de e-mails, maar die zou volgens OPTA niet naar behoren functioneren. Die mening is gebaseerd op klachten die via Spamklacht.nl waren binnengekomen. In het boeterapport van OPTA is slechts één voorbeeld opgenomen. De rechter vindt die motivatie te mager en schrapt de boete.

Spammer ontkent betrokkenheid

Schenkhuizen heeft altijd ontkend dat hij zelf de verzender van de spam was. Hij zegt dat hij als bouwer van de software niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor hetgeen gebruikers van die software doen. Daarnaast zou de cd-rom met honderdduizenden e-mailadressen niet zijn gebruikt voor spamversturing. De rechter haalde door die argumentatie een streep en ondersteunde het bewijs dat aangeleverd is door OPTA.