Spamfilters blokkeren in sommige gevallen berichten waarin een webadres staat dat toebehoort aan een spammer. Om te voorkomen dat hun berichten in een filter terechtkomen, gebruiken spammers daarom in toenemende mate redirects.

Ook de vertaaldienst van Google is populair. Daarbij laten de spammers hun pagina van het Engels naar het Engels vertalen. Omdat de makers van spamfilters Google niet op de zwarte lijst zetten, is het moeilijker om spams met een dergelijke link tegen te houden.

Dat vertelde spamexpert John Graham-Cumming donderdagochtend tijdens het EU Spam Symposium 2006 in Maastricht. Hij gaf daar een presentatie over de wapenwedloop tussen spammers en de makers van spamfilters.

Afbeeldingen

Graham-Cumming toonde zich onder de indruk van de inventiviteit van spammers. "Om hun berichten door de spamfilters te krijgen, hebben spammers in de loop van de tijd alles veranderd – behalve misschien de producten die ze verkopen."

Omdat tekstfilters steeds beter worden in het detecteren van spam, nemen spammers hun toevlucht tot afbeeldingen in hun berichten. Om te voorkomen dat filters die afbeeldingen kunnen herkennen, veranderen de spammers de plaatjes vaak (minimaal) per bericht of per spamrun.

Ook gebeurt het dat spammers een afbeelding samenstellen uit verschillende andere plaatjes.

Per bericht wordt de opbouw van de afbeelding vervolgens enigszins gewijzigd zodat een filter

moeilijk het patroon in de spamberichten kan ontdekken.