Ook bepaalde de rechter dat de Canadese spammer Adam Guerbuez nooit meer gebruik mag maken van Facebook. Volgens Facebook verkregen Guerbuez, zijn bedrijf Atlantis Blue Capital en 25 handlangers onder valse voorwendselen de login-informatie van een groot aantal Facebook-gebruikers.

De spammers kwamen achter de gegevens met behulp van neppagina's van Facebook waarop gebruikers hun login invulden. Deze informatie gebruikten de spammers om in maart en april van dit jaar meer dan 4 miljoen spamberichten te sturen naar Facebook-gebruikers.

Facebook verwacht niet dat het bedrijf de 873 miljoen dollar ooit zal kunnen innen. Wel hoopt de netwerksite dat er een afschrikkende werking zal uitgaan van het vonnis.

MySpace

Sociale-netwerksites zijn regelmatig het doelwit van spammers. MySpace kwam afgelopen zomer ook als winnaar uit de bus in een spraakmakende zaak. Een beruchte spammer moest van de rechter, vanwege het overtreden van de CAN-SPAM act, 230 miljoen dollar aan schadevergoeding betalen aan de site.

Controle

De recente overwinningen voor de netwerksites tonen aan dat het lastiger wordt om spam te verspreiden zonder sporen achter te laten. De controle is dan ook verscherpt. Facebook stelde vorig jaar een strenger beleid in aangaande het fotogebruik bij profielen en het gebruik van pseudoniemen.