Dat concludeert professor Amparo Lasen van de Britse University of Surrey. Zij onderzocht in opdracht van Vodafone in april 2002 het gedrag van mensen die mobiel bellen op plaatsen zoals cafés, het openbaar vervoer, op straat en in bioscopen. Ze ondervroeg en filmde daarvoor gedurende een maand mensen in Londen, Parijs en Madrid.

Madrilenen laten liever geen enkel telefoontje onbeantwoord als ze tussen vreemden op openbare locaties zijn. Het onbeantwoord laten van gesprekken wordt als onbeschoft beschouwd. Mensen in Londen en Parijs <i>screenen</i> hun telefoontjes. Ze kijken eerst wie er belt, voordat ze opnemen.

De Spanjaarden betrekken hun omgeving ook het meest in het gesprek. Als ze tussen vreemden staan, praten ze vrijuit - zelfs over heel intieme dingen - en kijken ze het liefste hun omstanders aan om ze erbij te betrekken. De telefoon van de Madrilenen staat ook altijd aan, zelfs op plaatsen waar dat niet is toegestaan zoals musea, zo heeft Lasen geconstateerd.

Parijzenaren zijn iets gematigder en houden meer rekening met hun omstanders en vermijden oogcontact. Net als in Madrid wordt er in Parijs ook heel veel op straat en in publieke ruimtes gebeld, maar bij hun gesprekken houden de Fransen wel rekening met het feit dat anderen meeluisteren.

Leunen

Bij de Britten wordt een telefoontje vaker als storend ervaren dan in Madrid. Korte gesprekken voeren Britten vaak terwijl ze op straat lopen. Voor langere gesprekken gaan ze meestal op een parkbankje zitten of leunen ze tegen een muur.

Opvallend was bovendien dat mensen in Londen en Parijs op bepaalde plekken vaker telefoontjes plegen dan elders. "Mensen creëerden als het ware tijdelijke belzones", aldus Lasen. "Verschillende mensen stoppen er, bellen even en lopen dan weer door."

De beller is ook herkenbaar aan zijn gedrag. In alle drie de steden bleken mensen die mobiel belden stil te staan, langzaam te ijsberen of in kleine rondjes te lopen.

Tot slot stelt Lasen dat de etiquette voor mobiel bellen en bellen in het openbaar snel verandert. Zo heeft het instellen van een verbod op mobiel bellen, volgens haar, geen enkele zin. "Mobiele telefoons worden gebruikt op plaatsen waar ze zijn verboden, zoals bioscopen, concertzalen, klaslokalen en zelfs in vliegtuigen."