De crisis in de financiële sector is niet voor alle ict'ers een bron van zorgen en onzekerheid. Het feit dat banken, verzekeraars en andere financiële dienstverleners momenteel her en der als dominostenen omvallen is juist een zegen voor wie gespecialiseerd is in het (projectmatig) integreren van verschillende it-systemen.

De economische malaise en de daaruit voortkomende faillissements- en fusiegolf zal dan ook voor aanhoudend sterke vraag naar deze specialisten zorgen, concludeert Forrester-analist Marc Cecere.

De een z'n dood...

Want inkrimping leidt tot - al dan niet gedwongen - overname van bedrijven of bedrijfsonderdelen. De IT-kant van deze grootschalige consolidatie vormt een enorme uitdaging, vooral door systeemintegratie, data-integratie, applicatie-integratie en procesintegratie. En hier komen de systeemarchitecten en integratoren tot hun recht.

"Ik denk dat je veel meer vraag zult gaan krijgen naar deze architecten op enterpriseniveau", aldus Cecere tegenover Silicon.com. Ook 'vendor managers' kunnen profiteren van de crisis, omdat veel bedrijven in het kader van bezuinigingen hun huidige leveranciers- en dienstencontracten tegen het licht zullen houden.

Zij vormen overigens wel een positieve uitzondering op een anderszins somber beeld. Want door diezelfde consolidatiegolf staan veel operationele it-banen juist op de tocht, weet Cecere.