Volgens één analist is Windows Vista schuldig aan de omzetdaling die Microsoft afgelopen donderdag bekend maakte, omdat het gebruikers niet heeft weten te overtuigen van het nut van het besturingssysteem. "Er is meer dan een jaar verstreken sinds Vista voor zowel bedrijven als particulieren is onthuld. Een omzetdaling in zo'n vroege fase van de productcyclus is dan geen goed teken," zegt Allan Krans, een analist van Technology Business Research.

Gratis Vista upgrades

Een jaar na de introductie van Windows XP daalden de Windows verkopen met slechts 1 procent. Maar volgens Microsoft bieden gratis upgrades naar Vista een verklaring. Wie tussen eind 2006 en begin 2007 een computer kocht, had recht op een gratis upgrade naar Vista. Wanneer die verkopen worden meegerekend, daalden de Windows verkopen dit jaar met slechts 2 procent.

Bovendien verkocht Microsoft in het eerste kwartaal van 2007 veel meer Windows licenties dan voorspeld, terwijl in diezelfde periode in 2008 het aantal illegale kopieën van de software fors is toegenomen.

Microsofts financiële baas Chris Liddell wees er daarnaast op dat het imago van Vista sterk onder druk ligt. Vorig jaar haalde de Consumentenbond al uit naar de software. Infoworld.com, een Amerikaanse zustersite van Webwereld, heeft middels een handtekeningenactie gevraagd om het leven van Windows XP op te rekken. En eerder deze maand noemde het gezaghebbende analistenbureau Gartner Windows Vista "opgeblazen". Tot slot ligt Microsoft ook juridisch onder vuur omdat computers die waren voorzien van het "Vista Capable" logo in praktijk niet capabel bleken om de veeleisende software te draaien.

Kerstverkopen

Volgens Michael Silver, een van de analisten die deze maand Vista nog een veeg uit de pan gaf, is de vergelijking tussen verkopen van Windows Vista en Windows XP oneerlijk. Windows XP kwam vlak voor de kerst in 2001 op de markt, waardoor de software kon meeliften met de kerst- en sinterklaasverkopen. Door de diverse vertragingen in de ontwikkeling van Vista, was die software pas in februari voor consumenten beschikbaar.

Silver zoekt de verklaring voor de omzetdaling dan ook vooral de matige pc-verkopen in Europa en Noord Amerika, waar consumenten vooral de duurdere versies van de software aanschaffen. In Azië worden weliswaar meer pc's verkocht, maar die bevatten goedkopere versies van de software.

"De groeiende pc-verkopen in opkomende economieën maken daardoor de afvlakking van de groei in het Westen niet goed," zegt Silver.