Op 10 maart geeft Gates een speech op de Game Developers Conference in San Jose, Californië. Minder dan een week daarvoor komt de PlayStation II van grote concurrent Sony op de markt.

Microsoft wil met de X-box een graantje meepikken van het succes van spelcomputers. Apparaten zoals de PlayStation, Nintendo64 en Sega Dreamcast zijn zeer succesvol.

Vorige week zag Sony zich nog gedwongen de PlayStation-website vanwege enorm veel bezoekers tijdelijk offline te halen. Men kon zich online inschrijven op de verkoop van het nieuwe gamemonster.

Rond de X-box hangt een sluier van mist. Het is nog niet bekend welk bedrijf de spelcomputer gaat maken en wie de chips gaat leveren. Wel is bekend dat de machine als besturingssysteem een Windows-variant krijgt en dat het apparaat beschikt over een modem en harde schijf. Dat meldt CNet.

Meer Japanners online

Hoewel de PlayStation waarschijnlijk pas volgend jaar internettoegang gaat bieden, zien analisten in het apparaat een grote bedreiging voor de mobiele telefoon en de PC in Japan. Op internetgebied is hij makkelijker in gebruik en biedt meer functies dan een mobiele telefoon, terwijl de prijs (ongeveer 360 dollar) veel lager is dan die van een computer.

Nu surft slechts vijftien procent van de Japanse huishoudens regelmatig over het net. In bijna elk huis staat echter wel een PlayStation. Analisten verwachten dat kinderen en hun moeders door de machine makkelijker op internet komen, meldt de San Jose Mercury News.

Opleving voor DVD-industrie

Analisten denken eveneens dat de PlayStation II voor een opleving van de DVD-industrie in Japan zal zorgen, meldt de New York Times. De spelcomputer kan immers ook DVD's afspelen. Tot nu toe loopt de Japanse consument niet warm voor DVD. Oorzaak: te weinig aanbod van zowel DVD-spelers als DVD-films.

De PlayStation II verschijnt 4 maart op de Japanse markt. Sony verwacht er de komende vijf jaar 100 miljoen van te verkopen, waarvan 22 miljoen in Japan.