Dat is onderzocht door de Australische consumentenbehartiger Choice. Uit een lijst van zestien apparaten, staat de Playstation 3 bovenaan de lijst energieverbruikers. De spelcomputer werd op de voet gevolgd door zijn concurrent de Xbox 360. Ook plasmatelevisies scoorden hoog in de lijst van Choice.

Zelfs als de apparaten op standby staan, verbruiken ze het meest van de andere geteste elektronica. "We kwamen erachter dat een Playstation 3 ongeveer vijf keer zoveel kost als de koelkast, als je 'm aan laat staan terwijl je 'm niet gebruikt," aldus de organisatie op haar website.

Helemaal uitzetten

Al met al kunnen de apparaten een dure grap worden. Het ongebruikt aan laten staan van apparaten kan al snel honderden euro's per jaar kosten. Het helemaal uitzetten van apparaten, in plaats van ze standby te laten staan, kan tientjes schelen.

De consumentenorganisatie adviseert dan ook om even de extra moeite te doen om de apparaten helemaal af te zetten. Druk de knop in op de TV, niet op de afstandsbediening. Grijp even achter de spelcomputers, om de hoofdschakelaar af te zetten.

Wii en LCD wel zuinig

Er zijn nog een paar opmerkelijke vergelijkingen te maken. Zo verbruikt een gemiddelde iMac tweederde van wat een PC opslurpt. En de Nintendo Wii wint eenvoudig van zijn concurrenten. De spelcomputer verbruikt maar een fractie van wat de Xbox 360 en de Playstation 3 verbruiken. En hoewel grote plasma-TV's veel meer verbruiken dan ouderwetse televisies, zijn LCD-monitors voor de computer wel stukken zuiniger dan de oude CRT-monitoren.