Dat meldt de regionale omroep L1. Diederen verklaarde eerder 12 e-mails toegespeeld te hebben gekregen van het mailaccount van een CDA-statenlid, als gevolg van een fout van de provincie. Maar Ernst & Young stelt nu in een onderzoeksrapport dat Diederen de mails over een langere periode heeft gelezen. Het zou gaan om 148 berichten, vanaf half januari tot half september, toen de kwestie aan het licht kwam.

Volgens L1 komt de Limburgse SP-afdeling woensdagmiddag met een verklaring over de positie van Diederen. Mogelijk wordt hij uit de SP-fractie gezet en kan hij ervoor kiezen als eenmansfractie in de Provinciale Staten door te gaan.

Menselijke fout

Een woordvoerder van de provincie zei in september dat de verkeerde mailinstelling 'een menselijke fout bij de afdeling automatisering' was. De SP twijfelde daar aan, omdat de inhoud van de mails telkens 'politiek gevoelig' zou zijn geweest. De statenfractie van het CDA reageerde in september woedend en vroeg de Commissaris van de Koningin de zaak te laten onderzoeken.

CDA Limburg noemde de handelswijze van de SP 'verwerpelijk, laakbaar en niet integer', omdat de fout niet snel door de partij is gemeld, de e-mails zijn ingezien en de informatie gebruikt voor poltieke doeleinden. De Limburgse SP-afdeling eiste juist eerst excuses van de provincie.