De stijging doet zich vooral voor in categorie├źn waar Marktplaats tarieven heeft ingevoerd of verhoogd, zoals auto's, muziekinstrumenten, dierenbenodigdheden en computers, zegt marketing manager Bernice Thijm van Speurders tegen Webwereld.

Thijm kon geen absolute aantallen van de advertentiespurt noemen. Speurders is onderdeel van de Telegraaf Media Groep.

Tariefverhoging

Op 23 april voerde Marktplaats voor 45 rubrieken advertentietarieven in van tussen de 3 en 9 euro. In de rubriek auto's en motoren stegen de tarieven van 9 naar 15 euro en advertenties voor zakelijke goederen en huurwoningen gingen van 9 naar 25 euro.

Diverse adverteerders dreigden destijds al dat zij zouden overstappen naar Speurders, dat voor geen enkele categorie kosten in rekening brengt. De cijfers van Speurders bevestigen nu dat er in ieder geval een gedeeltelijke uittocht heeft plaatsgevonden.

Een woordvoerder van Marktplaats geeft aan dat de veranderingen in lijn met de verwachtingen liggen, maar zegt tegelijkertijd dat het nog te vroeg is om concrete conclusies aan de effecten van de prijswijzigingen te verbinden.

Speurders Spotter

Speurders.nl is vastberaden om het nieuwe momentum vast te houden. "Wij gaan er vanuit dat dit het begin is," zegt Thijm. "We zullen met nieuwe initiatieven ervoor zorgen dat we de nieuwe mensen vasthouden."

Zo verwacht de advertentiesite vandaag 'Speurders Spotter' te introduceren, een geautomatiseerde zoekassistent waarbij kopers een bericht ontvangen wanneer een bepaald product te koop wordt aangeboden.